Agraïments a FRANCISCO ARAUZ
*1940's.- Entrada al dispensari dels Servicios Sindicales del Puerto. Al fons l'Escola de Nàutica. (Foto: Pérez de Rozas)
El 27 de novembre de 1940, després d'un any d'esgotadors treballs i penúries per intentar retornar al port de Barcelona una imatge digna i reconstruir gran part de tot allò que les bombes nacionals de la guerra havien malmès, l'aparell nacional-sindicalista del règim franquista va inaugurar a l'esplanada de la Barceloneta, rera la plaça Palau, un petit dispensari per atendre als treballadors portuaris.
Una important representació de camises blaves acompanyats de les sotanes d'algunes autoritats eclesiàstiques de la ciutat i amb la solemne presència del governador civil Wenceslao González Oliveros varen obrir les portes d'aquest servei destinat exclusivament als treballadors del port, notícia que el periòdic local La Vanguardia recollia a la portada del dia següent. L'entrada del dispensari apareixia amb tota la iconografia nacional-sindicalista pròpia de l'època.
*1940.- Portada de La Vanguardia del 28 de novembre
El petit edifici va fer la seva funció al costat de les vies del tren de mercaderies que anava des del port cap als terrenys ferroviaris annexos a l'Estació de França. Els serveis sanitaris d'aquest dispensari varen ser traslladats als anys 1960's a un altre edifici nou de trinca que avui encara podem veure al final del Moll de la Fusta. Posteriorment, el vell dispensari seria habilitat com a biblioteca i cap a finals dels anys 1960's va esdevenir benzinera aprofitant part de la seva estructura original i afegint-hi una coberta que donava aixopluc als cotxes i als seus conductors mentre repostaven. Les obres olímpiques del 1988 varen donar un nou impuls a la zona ja convertida en una plaça dedicada al geògraf Pau Vila i el que quedava d'aquell vell edifici franquista va ser definitivament enderrocat.
*1950's.- L'edifici del dispensari apareix aquí amb el rètol de Sección de Trabajos Portuarios.
*1970's.- Una benzinera va passar a ocupar el lloc de l'antic dispensari.
Recuerdo ir a comprar gasolina en un cubo de aceite para limpiar la grasa de las máquinas.
ResponEliminaTrabajaba como aprendiz en la calle Maquinista, al fondo, dentro del recinto de la Maquinista, donde habían multitud de talleres.
hacíamos piezas para la Kolster, que era una marca de televisores.
Salut