dilluns, 28 de desembre del 2020

CINE BARCELONA (1926-1931). Carrer Unió 7.

Amb la inauguració del Cine Barcelona el 28 de gener de 1926, el cinema arribava als baixos de la finca número 7 del carrer de la Unió, fins aleshores ocupada des de l'últim terç del segle XIX per locals de music hall i cafès cantants (Café Concierto Barcelonés, Café de la Unión, Alcázar Español i finalment Parisina). Tot i que durant l'època de l'Alcàzar Español ja s'hi havien projectat pel·lícules en diverses etapes, aquestes no eren més que un complement a l'activitat real del local concentrada en el music-hall i el dancing.


*1926.- Amb aquest senzill anunci, sense concretar les pel·lícules que s’hi projectaven,  La Vanguardia del 28 de gener informava de l’obertura del Cine Barcelona.

Durant els seus primers mesos la sala programava lliurement els seus films sense aparèixer a la cartellera de premsa fins a finals de juliol quan anuncià l’estrena del film Currito de la Cruz. A partir de l’octubre d’aquell mateix any el Cine Barcelona comença a veure’s a la cartellera de La Vanguardia compartint programació amb d’altres sales com el Cinema Colón del carrer de l’Arc del Teatre o fins i tot amb el Míria de l’Eixample i sent considerat com aristocràtic al text dels anuncis. L’orquestrina Samper amenitzava les pauses entre film i film.

*1926.- El Cine Barcelona titllat d’aristocràtic a la cartellera juntament amb el Míria a l’edició del 30 d’octubre.


*1928.- Programacions dels dies 31 de març i 10 de juliol, aquesta última ja conjuntament amb el Cine América.

Aquestes programacions conjuntes durarien prop d'un any. A l'octubre de 1929 el Cine Barcelona s'integra a Cinesa i durant un any comparteix programes també amb el Cine Argentina.  Finalment el 18 de setembre de 1930 la sala inaugura la programació de pel·lícules sonores amb la projecció de El pagano de Tahití amb Ramon Novarro com a protagonista. El mercader de Venecia i California completen el cartell.

*1929.- Cartell original del film primer film sonor projectat al Cine Barcelona amb el nom El pagano de Tahití amb Ramon Novarro

Només uns mesos després, ja al 1931, l'empresa que gestiona la sala és la mateixa que la del Cine Odeón del carrer Nou de la Rambla número 26. Allà s'instal·larà el nou Cine Barcelona, que substituirà a l'Odeón, mentre que la sala del carrer Unió 7, que havia portat el nom de la ciutat, es convertirà a finals d'any en el Broadway Cinema, iniciant així una nova etapa del local. L'últim anunci a la cartellera d'aquest primer Cine Barcelona es publica el dia 14 de gener de 1931.

*1931.- Última aparició del Cine Barcelona del carrer Unió 7 a la cartellera compartint anunci amb el Cine Odeón, que uns mesos després adoptarà el nom del primer.

1 comentari: