diumenge, 16 d’abril del 2023

CASA SALVADOR PIERA (XALET BALTÀ). Balmes / Rosselló. (1874 - 1910)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i VALENTÍ PONS TOUJOUSE

La Casa Salvador Piera va ser una de les primeres construccions del carrer Balmes, una via que durant molts anys va servir de trajecte per al tren de Sarrià. Era situada a continuació de l'estació de Provença, just al lloc on la via fèrria abandonava el curs del carrer Balmes per anar a buscar l'actual Via Augusta.  

*1890's.- (Font: Arquitectura Moderna a Barcelona. F. Rogent i Padrosa)

L'edifici disposava de planta baixa, pis principal i unes golfes sota teulada on hi destacava un frontó cupulat amb dues finestres bessones, que ocupava la part central de la façana a la cantonada mar-Llobregat de la cruïlla entre els carrers Balmes i Rosselló. La façana es trobava endarrerida respecte de la línia de la vorera per un mur enreixat rera el qual es desplegava un jardí d'entrada a la finca. Un altre element característic d'aquesta construcció eren els dos templets laterals als que s'accedia des d'unes terrasses situades al pis principal. 
 
*1900's.- Vista del carrer Balmes amb l'estació de Provença en primer terme i un dels templets laterals de la Casa Salvador Piera (requadre groc). (Font: Màrius Aguirre i Serrat-Calvo/AFCEC)

La casa, projectada per Emili Sala Cortés (1841-1920), va ser una de les primeres obres d'aquest arquitecte català, que va construir l'edifici del número 43 del passeig de Gràcia, que després Gaudí transformaria en la Casa Batlló.

Emili Sala Cortés retratat per Juli Borrell Pla.

*1890's.- Una altra imatge de la Casa Salvador Piera amb les tanques de les vies del tren del carrer Balmes en primer terme. (Font: Salvador Esplugas i Puig /BNE)

L'edifici va ser enderrocat cap a l'any 1910 per construir-hi un edifici de cinc plantes, la Casa Tomàs Recolons (1912) obra del prolífic arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, que abandonava ja definitivament el modernisme.

*2010's.- Aspecte actual de la Casa Tomàs Recolons que des de 1912 ocupa el xamfrà on hi hagué la Casa Salvador Piera (Foto: Autor desconegut).

3 comentaris:

  1. No será el cruce de Balmes con Córcega?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, el xamfrà correspón a la finca de Balmes 129 bis cantonada Rosselló davant de la UPF.

      Elimina
    2. Es verdad. No lo vi bien. Disculpa.

      Elimina