diumenge, 31 d’octubre del 2010

CAMP DEL CARRER INDÚSTRIA. FC BARCELONA (1909-1923)


*1910's.- Accés al camp del carrer de la Indústria.

El camp del carrer de la Indústria, anomenat popularment L'Escopidora, va ser el primer terreny de joc que el Futbol Club Barcelona tingué en propietat. Era situat en l'illa de cases formada pels carrers Indústria (actualment París), Comte d'Urgell, Villarroel i Coello (després Londres). L'accés principal era pel carrer Indústria i també n'hi havia una altra, exclusiva pels socis, al carrer Urgell.
Abans de recalar en aquest camp, el Barça havia fet un llarg pelegrinatge, sempre de lloguer, per diversos terrenys de joc de la ciutat, fins que el presidents Hans Gamper va optar per adquirir-ne un de propi.
Les mesures del terreny de joc eren de 91 metres de llargària per 52 metres d'amplada. Amb el pas dels anys va destacar per la modernitat de les seves instal·lacions i per ser el primer del país amb llum artificial. Un altre dels aspectes singulars era l'aleshores espectacular tribuna de dos pisos fabricada en fusta i instal·lada el 1912, que permetia acollir-hi 1.500 persones assegudes. L'aforament total del camp amb les localitat de general dempeus arribava fins als 6.000 espectadors. Els vestidors i les dutxes no es varen instal·lar fins uns anys després.
El recinte del camp del carrer Indústria disposava d'alguns edificis annexos situats a la banda del carrer Urgell rere la tribuna, que acollien un bar per als socis i posteriorment uns vestidors.
El primer partit del Barça a L'Escopidora el va enfrontar al FC Català el dia 14 de març de 1909. El matx era del Campionat de Catalunya i va acabar amb empat (2-2). El primer gol el va marcar el barcelonista Romà Forns. 

*1909.- En els seus primers anys el camp del carrer Indústria només disposava d'una senzilla tribuna coberta d'un únic pis.

*1912.- El FC Barcelona i l'Auckland Wanderers anglès durant un dels partits que van disputar al camp del carrer de la Indústria al desembre d'aquell any. (Foto: Josep Maria Co de Triola / Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya).  

*1913.- La nova tribuna de dos pisos, inaugurada al 1912, va esdevenir un element emblemàtic d'aquest terreny de joc. Era situada al costat del carrer Comte d'Urgell. A l'esquerra de la imatge es pot distingir l'edifici de l'Escola Industrial.


*1910's.- Aspecte que oferia la graderia de fusta de dos pisos en dia de partit.

Sobre aquest camp donarien les seves primeres passes figures llegendàries de la història del Barça: com Josep Samitier, Ricardo Zamora, Paulino Alcántara i Emili Sagi entre d'altres.
Els dies que el camp s'omplia de gom a gom, els espectadors s'enfilaven i s'asseien sobre les tàpies que delimitaven el camp. Aquesta imatge, vista des de l'exterior del recinte, fou l'origen del popular apel·latiu "culers", ja que els aficionats així asseguts mostraven els seus darreres a la gent que circulava pel carrer fora del camp.

*1910's.- La popular imatge que explica l'origen de l'apel·latiu culers que s'aplica als aficionats i seguidors del Barça.

L'any 1923, després del trasllat del Barça al camp de Les Corts, es va clausurar el camp del carrer de la Indústria.

7 comentaris:

  1. Paulino Alcántara fue el más grande en este campo. Lástima que luego se convirtiese en un fascista de los terribles Flechas Negras dirigidos por Benito Musolinni y en un cargo importante de la Falange Española y Tracionalista de las JONS durante la dictadura franquista, como reflejan un buen número de artículos y la propia wikipedia.

    El cuerpo de los fascistas Flechas Negras sembraron el terror y la muerte sobre Catalunya.

    ResponElimina
  2. Aquí está la historia fascista terrible de Paulino Alcántara Riestra, con los documentos linkados:
    es.wikipedia.org/wiki/Paulino_Alcántara

    Documentos:
    http://www.cihefe.es/cuadernosdefutbol/2013/05/la-guerra-de-paulino/

    Otros artículos sobre el mismo tema que he encontrado citados en la red:

    MESSI POR FIN SUPERÓ AL FASCISTA ALCÁNTARA (Diario Digital Diariamente)
    http://www.diariamenteneuquen.com.ar/2014/03/16/messi-por-fin-supero-al-fascista-alcantara/

    PAULINO, EL PERSONAJE QUE SUPERO A MESSI (Diario 24 Horas)
    http://www.24-horas.mx/paulino-el-personaje-al-que-supero-messi/

    EL DÍA QUE MESSI SUPERÓ A UN FASCISTA
    http://www.insurgente.org/index.php/mas-noticias/mas-noticias-insurgente/item/10068-el-d%C3%ADa-que-messi-super%C3%B3-a-un-fascista

    Gracias y felicidades por el artículo...

    Bernardo

    ResponElimina
  3. PAULINO ALCÁNTARA RIESTRA ES ENSALZADO POR LA FUNDACIÓN NACIONAL FRANCISCO FRANCO COMO UN GRAN FALANGISTA Y CAMISA NEGRA ITALIANO.

    NO VEO EL PROBLEMA...

    http://www.fnff.es/Paulino_Alcantara_Riestra_el_maximo_goleador_de_la_historia_del_Barcelona_2413_c.htm

    ResponElimina
  4. menudo fascista, menudo elemento. el Barça tendría que hacérselo mirar.

    ResponElimina
  5. Para mi Alcántara, está desacreditado como persona por su ideología, no se puede ser una buena persona y estar metido con cargos en la FALANGE ESPAÑOLA. Y ser un franquista. Saludos al personal

    ResponElimina
  6. He vist que tant en aquest article com a l'entrada de Vikipèdia es diu que el primer partit que es va jugar al Camp del carrer Indústria va ser el 14 de març de 1909, mentre que a la placa conmemorativa, que es va fer al 1974 amb motiu del 75è aniversari del Barça, posa que va ser el 14 de maig de 1909.
    Jo dono més credibilitat a la placa que té com a font el propi club.

    ResponElimina
  7. Pues Javier, el club está equivocado. El acta del partido ratifica la fecha.

    La placa que tanto defiendes además tiene faltas de ortografía, lo cual demuestra el gran nivel de quien la escribió.

    TEMA FALANGISMO DE ALCÁNTARA. Este aeñor efectivamente ere un fascista que en la Guerra tuvo relación con individuos criminales del bando franquista. Es ciero que fue un CAMISA NEGRA y que perteneció a un cuerpo fasista que operaba en España. Los bombardeos con miles de muertos del fascismo italiano y sus aviones contra Barcelona son una verguenza. Y alquien que luce la camisa negra y antes y después la camisa azul también no puede ser una buena persona.

    Felicito al autor por su artículo. Y estoy de acuerdo con otros comentaristas sobre Alcántara. Vomitivo.

    ResponElimina