divendres, 31 de juliol del 2020

EL JABALÍ. Tapes. Xarcuteria. Restaurant. Ronda de Sant Pau 15. (1959-2019)Molt abans de l'aparició de les primeres franquícies “pernileres”, avui tan esteses en el marc de l'oferta de restauració a la ciutat, aquest singular establiment conegut com El Jabalí (anteriorment Géminis) situat a la Ronda de Sant Pau cantonada Aldana, just al davant d'on temps enrere hi va havia hagut el Teatre Circ Olympia, va ser un referent de qualitat per degustar un bon pernil així com d'altres viandes.

*2013.- La terrassa del Jabalí.

Local ideal per gaudir d'un bon entrepà de pernil ibèric també era un lloc privilegiat per fer-hi el vermut a la terrassa o degustar qualsevol àpat servit amb embotits i productes de qualitat. Al migdies oferien un menú amb una excel·lent relació qualitat/preu i als vespres era un lloc molt freqüentat pel públic habitual dels espectacles del Paral·lel i la zona.
A l'interior, la singularitat del local es completava amb un acollidor altell i un mostrador de bons embotits on es podia realitzar compra directa.
L'establiment va tancar al febrer de 2019, després de 60 anys de funcionament, deixant darrera un record inesborrable als seus fidels del que eren unes bones tapes de patates braves i uns bons entrepans de pernil ibèric. La mort del propietari hi va tenir molt a veure amb aquesta pèrdua, tot i que la pressió immobiliària i la gentrificació seguien sent les causes principals de la despersonalització del barri, que gairebé d'immediat va veure com es perdia un altre local entranyable de restauració a pocs metres d'allí, el Pa i Trago de Borrell/Parlament.
La xarcuteria del mateix nom del carrer Parlament va sobreviure un temps a la desaparició del local, mentre que l'històric Jabalí sortosament no va caure en mans de cap franquícia. Als inicis del 2022 va acollir un nou restaurant (La Jabata) després d'un excel·lent treball de restauració de l'interior del local on els tons blancs van adquirir major protagonisme. 

*2018.- Interior de l'establiment. Al davant de la barra convencional hi havia aquest mostrador d'embotits i formatges de qualitat. 

7 comentaris:

 1. Crec que un dels motius principals ha estat la mort del propietari, més aviat. Era molt important la secció de xarcuteria, on podies comprar menjar els diumenges quan els diumenges obria poca gent. Un públic nombrós, durant anys, va ser la gent gran que sortia del ball Rialto, desaparegut fa anys. De vegades hi anàvem per tal d'escoltar les converses entre aquell sector fidel de públic. De moment encara obre la botiga El Jabalí, del carrer Parlament, però no sé si durarà gaire. Un parent era decorador i per això, tant a un lloc com a l'altra, trobaves als aparadors muntatges molt acurats. Per això d'aquest, de fet, en deien El Jabalí de la Ronda, també tenien parada al Mercat de Sant Antoni.

  ResponElimina
 2. El parent q dieu es la Sra Paquita, la dona del Emilio el propietari, q feia uns aparadors increíbles. Grans persones

  ResponElimina
 3. El pariente era un primo de la Paquita que era anticuario y la ayudaba y se llamaba miquel

  ResponElimina
 4. L'amo, el sr. Emili Garcia, tenia una parada al mercat de Sant Antoni, i el seu germà, el Jesús, en tenia un altra al davant, deprés va obrir El Jabalí de la ronda.

  ResponElimina
 5. Lloc emblemàtic! Família fantàstica, lloc immillorable. Quins records! El millor producte, els millors sense dubte

  ResponElimina
 6. Yo vivia al carre campo sagrado y teniam bitiga ala ronda de san pau una corsetería n/ 50 y eramos unas de las clientas dl restaurante el jabali era unos de los mejores del barrio muy buen jamon y muy buenas croquetas un 10 de local

  ResponElimina