divendres, 14 d’octubre del 2011

METAMORFOSIS. Discoteca. (1972-1984)



El dimarts 11 de gener de 1972 es va inaugurar Metamorfosis, una discoteca que ben aviat assoliria un nom destacat dintre d'un fenòmen en expansió en aquells primers anys 1970's. Era ubicada en una zona privilegiada i emergent de l'oci nocturn, al barri del Turó Park, on es començaven a concentrar una gran quantitat de pubs, boites i locals d'esbarjo nocturns.
La figura d'una papallona, animal metamòrfic per excel·lència, era el reclam identificatiu del logotip del local. El seu emplaçament a la cantonada del carrer Beethoven amb la plaça de Joan Llongueres, aleshores encara per urbanitzar, i davant mateix d'una altra coneguda disco de l'època: Don Chufo. li donaven un protagonisme especial a la zona.
Al Meta, com se la coneixia popularment pels seus habituals, s'hi accedia a través d'una escala eliptica per la qual es baixava al centre neuràlgic del local, amb una gran pista envoltada per espais ordenats en diferents nivells. En total 660 metres quadrats que van ser decorats per Christian Ostergaard amb seients i parets envellutades.
Metamorfosis va animar la zona del Turó durant tota la resta de la dècada dels 1970's i els inicis de la següent, quan va tocar renovar-se i obrir una noves etapes amb el nom de Viva's, Much More i altres, fins que a partir de 1987 el local va convertir-se en Fibra Òptica.



17 comentaris:

  1. Era la millor discoteca del moment , jo hi anava molts dies per la tarda quan tenia 16 anys (1978). Encara tinc un record d'un fi d'any amb una petita figura de plàstic amb la papallona era el 1980. El meu cosí era el discjockey durant bastant de temps i mai s'havia escoltat musica de tanta qualitat amb un so excelent ,van començar a fer directes no gaire bons i allà vaig veure tocar un tal Sleepy la Beef , que en aquell moment venia per petits locals de Barcelona. Una gran epoca la del "meta".

    Jordi

    ResponElimina
  2. Em sembla que a principi dels vuitanta va canviar el seu nom pel de "Viva's" i més endavant pel de "Meta-2".

    ResponElimina
  3. Si es veritat una de les millors discoteques de Barcelona i d'aquells anys. Es veritat al principi dels anys vuitanta es va dir Viva's...

    ResponElimina
  4. Yo tambien era habitual.fue la mejor d su epoca por su ambiente,musica,sesvicio y decoracion.pero os comento k la foto que se muestra en algun lugar d esta web no correspode con meta.

    ResponElimina
  5. jo també hi havia anat quan es deia Metamorfosis, q maca, q bona la música, q temps, tan joves tots!!!

    ResponElimina
  6. Jo hi vaig anar el primer diumenge (16/1/72) amb una colla d'amics: Pepus i Glòria, Albert i Raquel, Jaume i Rosalia i la meva parella en aquell moment la Marta. També venien en Yosi i en Jaume C. L'entrada de la parella em va costar 300 pessetes, o sigui 1,8€. La tarda abans havíem estat a Baccarrá un altre de les clàssiques del l'època. Jo aleshores anava camí dels 18.

    ResponElimina
  7. Fibra Óptica no estuvo en Carrer de Beethoven 9, no al menos después de 1994. Se encontraba en la esquina, en Plaça Llongueras, frente a la Discoteca Nitsa. Después de llamarse Don Chufo, pasó a llamarse Área Beethoven.

    ResponElimina
  8. Super el meta....un punt de trobada amb la millor música....commodores per exemple

    ResponElimina
  9. Si no recuerdo mal, la foto corresponde a la Disco Ribelinos que se accedia desde la parte posterior de el corte ingles, en la plaza calvo sotelo, jeje. Asi se llamaba. I Marta la moza que me hizo subir al cielo, teniamos 14 años

    ResponElimina
  10. EL META ,YO IVA TODAS LAS NOCHES DE LUNES A VIERNES LA MEJOR MUSICA DE LOS 70, LO DIFCL ERA ENTRAR CON 17 AÑOS SOBRETODO POR EL PORTERO , QUE ERA EL APARCA COHES DE BOTAFUMEIRO AÑOS DESPUES, POR LA TARDE A DON CHUFO MUY BUENA DISCO ,DESPUES AL TAITA, CHAPA EN LA C/SANTALO , QUE ES PACHA AL REVES UN PUP INGREIBLE, QUE DESPUES DE LOS AÑOS SE LLAMO THE EN.
    LA ARAÑA. 98 OCTANOS, LA DISCO DE LA ESQUINA DE BETHOBEN CO BORIS Y FONTESTA SE LLAMAVA CHARLY MAX.
    ALGUNAS NOCHE IVA TAMBIEN A BOCCAIO, NO ME GUSTAVA TANTO.
    LAS DISCOS DE LA ZONA ERAN PUSQUIN EN LA C/MUNTANER, BALALAICA PLAZA ADRIANO, LAS VEGAS C/ARIBAU,LA LECHUZA C/TUSET.Y MUCHAS MAS ERA DE LO NOCHE DE VERDAD.
    LO VIVI MAS QUE MUCHAS PERSONAS. LEVIS -SEBAGOS -REYBANTS DE AVIADOR- JERSEY DUX DE TERCIOPELO AZUL O GRANATE CAMBIE LOS ZAPATOS POR BOTAS DE PUNCHA INFINITA, LOS MEJOR DE LO MEJOR.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Parece que estés describiendo todo lo que yo hice! Yo empecé ese recorrido en el 73-74 con 16-17. Todavía tengo pegado al olfato el ambientador de La Araña. Único. (¡¡¡qué música para aquel tiempo!!!) Me gustaba ir cuando abrían por la tarde. Luego pasé a Meta y Chufo, en 98 Octanos hacía más horas que el camarero. De Pacha de Sitges ya ni te cuento (y Pachito en el pueblo). Creo que me está cayendo una lágrima. Sniff.

      Elimina
  11. La recuerdo perfectamente, con 16 o 17 años entré a trabajar de ayudante de camarero, fue mi primer trabajo, era huérfano de padre y el mayor de 4 hermanos y tuve que dejar el instituto para ganar dinero para cada, no guardo ningún buen recuerdo de aquel año que estuve allí, muchas horas de trabajo y un sueldo miserable.
    Que diferentes pueden ser los recuerdos dependiendo del lugar en el que estés, hoy 24 de agosto del 2021 a mis 59 años he tenido un mal sueño, he soñado en esa época, con esa discoteca, en el buscador del móvil he puesto "discoteca metamorfosis de Barcelona" y ha aparecido.
    Al año dejé ese trabajo y se puede decir que a partir de entonces la vida me sonrió.
    Recuerdo que algún cliente joven de mi edad me llegó a decir que le hubiera gustado estar en mi lugar, todo el día hasta las 3 de la mañana en ese sitio.
    Bendita inocencia.

    ResponElimina
  12. Yo era un asiduo de las noches de metamorfosis y mi pregunta es cómo podría conseguir la música que allí sonaba pues la he perdido toda . Alguien podría informarme como recuperar la música de entonces Gracias

    ResponElimina
  13. Fantástico sonido y música. Además conocí allí a mi mujer, con la que sigo 2 hijos y 42 años después. Brutales recuerdos l!!! Raúl. PD. Fui DJ del "NO" y Apocalyse" entre 1981 y 1986 :))

    ResponElimina
  14. Jo també coincideixo que "Meta" era per a mi era la millor disco de Barna. en aquells moments 1973-1980 quand jo i anava. Recordo que entraba i baixaba al primer nivell i havía una barra y uns seients
    per qui volía menys soroll, bebía una Dama Blanca i també recordo una gran lámpara que era com unes gotes que baixaba
    desde l'entrada fins on hi havía la "gresca". Tenís dos trompetas "altaveus" penjats bestials, com sonaba encara amb possa la pell de gallina. Quins temps vaig viure ¡¡¡, quins records, vaig fer la despedida per anar a la "mili" gener 1976, quasi rès. També hi estic d'acord que la fotografía que surt no correspon al "Meta"

    ResponElimina
  15. *esta discoteca era del grupo Pacha*

    ResponElimina