diumenge, 8 de gener del 2012

VIA WAGNER. Galeries comercials. (1985-1993)

Inaugurades el 15 de novembre de 1985, les galeries Via Wagner van ser un intent d'estendre la moda de les galeries comercials -un pas intermig entre la botiga convencional i el gran centre comercial- a la zona del Turó, un barri benestant tot i que amb molt ambient nocturn a causa de la gran concentració de discoteques. 
Les Via Wagner eren situades a la gran illa delimitada per Diagonal-Beethoven -Bori i Fontestà i Ganduxer al voltant de la plaça Wagner a l'interior de l'illa i acollia vora d'un centenar de petites botigues majoritàriament de moda on hi eren presents les millors marques.
A partir de 1992 el negoci va començar a anar a la deriva i les botigues tancaven progressivament. L'aspecte de les galeries era cada cop més lamentable. Una carta de la propietaria d'una de les botigues denunciava a la premsa moviments especulatius per obligar als pocs botigues que quedaven a deixar els negocis davant una pressumpta oferta de compra de tot el local. Al juny d'aquell mateix any les oficines de les galeries van ser destruides per un incendi provocat per un brètols que varen deixar pintades i destrosses. Aquest fet precipitaria definitivament el seu final, que va comportar una degradació progressiva de l'espai amb els locals tancats oferint un lamentable aspecte d'abandó.

*1992.- Curiosa carta al Director, publicada a La Vanguardia del 6 de febrer, en la que la propietària d'una de les botigues de Via Wagner advertia d'estranys moviments per obligar als botiguers a plegar.

Sigui com sigui, les Galeries Via Wagner, van seguir el camí de tantes altres sorgides durant l'època de la Barcelona preolímpica, que van tancar a conseqüència de l'èxit de les grans superfícies i centres comercials que anaven acaparant tot el mercat.
Les places de Wagner i de Joan Llongueres no van recuperar el seu esplendor fins a la seva reforma integral de 2011 executada arran de la construcció d'un aparcament soterrani.

4 comentaris:

 1. mi padre trabajo de camarero en las galerias wagner que recuerdos madre mia

  ResponElimina
 2. mi padre estuvo muchos años en las galerias de camarero y lo recuerdo hace muchos años ayer estuve alli y esta devastado totalmente con ladrillos y todo dejado abandonado desde hace 25 años que esta asi lo bonito que recuerdo que mi perro nacio alli pero ya fallecio que recuerdos

  ResponElimina
 3. Estuve de encargado de obra y disfruté con mi trabajo. Me da pena pasar por allí

  ResponElimina
 4. Aqui expliquen que un inversor ho vol recuperar com espai gastronòmic i de negocis. https://www.totbarcelona.cat/cultura-i-oci/galeries-comercials-mes-elitistes-de-barcelona-abandonades-esperen-un-rescat-469038/?fbclid=IwAR1WWySO7YjBbapmLOt6Nmc7gadMq7XIwHUMh8fHYj5kLctULD-Rq0Xc6rE

  ResponElimina