dimarts, 26 d’abril del 2011

COOPERATIVA L'ARTESANA. Llull-Marià Aguiló (1921-1995)

*1932.- Vista de la seu de la Cooperativa La Artesana a la cantonada Marià Aguiló/Llull amb el gran rètol que coronava la façana (Foto: Arxiu Històric de Poblenou).

Poblenou va ser sempre un barri propens a l'associacionisme obrer. Les cooperatives de consum eren muntades i gestionades pels propis obrers, que intentaven ajudar-se mútuament comprant menjar a preu més econòmic, alhora que desenvolupaven activitats culturals i socials.
Després de la seva fundació l'any 1876 al carrer del Ferrocarril, la Cooperativa Obrera l'Artesana, va canviar diverses vegades de seu fins que l'any 1921 va recalar definitivament en un edifici de dues plantes a la cantonada dels carrers Llull i Marià Aguiló. 
Als baixos s'hi va instal·lar la botiga de la cooperativa de consum. Després de la Guerra Civil, com totes les cooperatives, l'Artesana va viure anys de dificultats i decadència. Els futbolins i les taules de billar van ocupar les espaioses sales de sostres alts. Aquí hi va tenir durant molts anys la seva seu social la Penya Barcelonista Poblenou. Dissortadament, l'edifici va ser enderrocat l'any 1995.

*1925.- Vista interior de la botiga de la cooperativa on es pot veure la fleca i el taulell d'embotits

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada