divendres, 13 de maig del 2011

LA PANSA. Cafè. Plaça Espanya. (1900-1968)


*1900's.- Un dels tendals de La Pansa. Al fons la plaça de toros Les Arenes. 

*1920's.- Una vista del Cafè La Pansa a la cantonada de la Plaça Espanya amb l'arrencada del carrer Tarragona.

Un dels dos establiments que varen obrir portes a la plaça Espanya durant les vigílies de la inauguració de la nova plaça de toros de Les Arenes, va ser el cafè La Pansa. Aquest negoci era propietat d'un fabricant de cartró de Sants, que també ho era del local veí anomenat La Montera, on només se servien menjars. A l'altra banda hi havia un altre cafè Al Canto i el primer Cinema Boheme just on actualment arrenca el carrer Creu Coberta. A La Pansa se servien bàsicament cafès i begudes. A partir d'aquell 1900 en que començaren les curses de braus a Les Arenes, aquest establiment va començar a adquirir protagonisme en l'entorn d'una plaça Espanya, que encara només era un cercle descampat on cada any s'instal·lava l'envelat de la festa major d'Hostafrancs.  

*1900's.- La plaça Espanya a començaments del segle XX amb la imatge de La Pansa al fons a l'esquerra de la imatge.

Sobre els orígens de La Pansa és destacable i admirable la tasca de recerca històrica duta a terme per Antoni García Palacín, que també aporta dades inèdites sobre la història del barri d'Hostafrancs. Segons les seves investigacions el nom de La Pansa prové dels gots d'aiguardent amb una pansa dins amb que el nou local intentava atraure l'atenció dels habituals de la zona. Amb el pas dels anys l'àmplia terrassa de La Pansa va esdevenir lloc idoni pels resopons dels clients dels locals del Paral.lel, que acabaven allà les seves rutes nocturnes.
Curiosament  la reurbanització de la plaça amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929 i l'aixecament de l'edifici del rellotge no va acabar amb La Pansa, que va continuar als baixos de la cantonada amb Creu Coberta d'aquell Hotel número 1 de façana de totxo, que després va ser caserna militar i escola. La mort de La Pansa no es produeix fins el 1968.

*1903.- Una vista de La Pansa des del mig de la Plaça Espanya, a l'esquerra el cafè Al Canto i el Cinema Boheme ja al carrer Creu Coberta. (Foto: Angel Toldrà Viazo)

*1903.- Imatge panoràmica que ubica la foto de dalt en l'entorn de la Plaça Espanya (Foto: Ángel Toldrà Viazo. Cliqueu a sobre per ampliar-la)

*1937.- La Pansa reubicada a la cantonada amb Creu Coberta després de la construcció de l'Hotel núm. 1 de l'Exposició. (Foto: Carlos Pérez de Rozas).


*1960's.- Una altra imatge de La Pansa en els seus últims anys a la cantonada amb Creu Coberta. 

12 comentaris:

  1. També hi anaven tractants de cavalls a comprar i a vendre. Carreters que treballaven al mercat d'Hostafrancs i a les obres de l'Exposició. Agents de la Plaça de toros que volien cavalls per als picadors. La proximitat a l'escorxador feia que molts negociants en bestiar també s'hi apropessin.

    ResponElimina
  2. Neus Ballester, 10 de febrer de 2011

    Del meu record el cinema que hi havia al costat de La Pansa era l'Arenes, el Bohème era una mica més avall a la cantonada del carrer Béjar.Eren dos dels cinemes que hi havia al barri.

    ResponElimina
  3. L'últim enplaçament del Bar La Pansa va ser cantonada a Creu Coberta i el cinema era l'Arenas, el Bohemio era cantonada amb Béjar. Jo havia anat a l'escola de la torre del rellotge. La caserna de policia era cantonada amb carrer Tarragona.

    ResponElimina
  4. En els soterranis del bar hi havia uns billars.

    ResponElimina
  5. Jo també ho corraboro, el cine que hi havia al costat era l'Arenas i el Boheme, que li deiem, una mica més enllà. Sap greu aquest petits errors, estic llegint "Diamant blau", l'autora del qual, Care Santos, possiblement s'ha fixat en aquesta web per fer també aquesta afirmació erronea i així és com es va modificant la història. Puaf

    ResponElimina
  6. Benvolgut Unknow, crec modestament que no hi ha errors, El primer cinema Boheme era tocant a La Pansa i el cafè AL Canto i no té res a veure (llevat del nom) amb el Bohemio que després hi hagué a la cantonada de Creu Coberta amb Béjar més cap a Sants. En aquest enllaç s'hi explica la història:

    http://barcelofilia.blogspot.com.es/2011/01/cinema-boheme-cine-bohemio-1930-1986.html

    Pel que fa a l'Arenas es va obrir més o menys al lloc on hi hagué aquest primer Boheme.

    ResponElimina
  7. Los billares estaban, a nivel de calle, en el interior del edificio. No en un sótano. A la entrada de los billares, a la derecha, había unos urinarios públicos de los que, a menudo, salian «a veces a palos» homosexsuales despedidos del interior de los mismos.

    ResponElimina
  8. Junto a la desaparición de los tranvías en 1971, el cierre de La Pansa fueron para mi dos traumas que cercenaron mi juventud. Los primeros ya no tendrían sustitución. Para seguir jugando al billar, mis amigos y yo tuvimos que trasladarnos al Liceo en Sants.

    ResponElimina
  9. Yo vivía en el 41 de Cruz Cubierta y cuando ahora paso por allí se me cae el alma a los pies. Comprendo que ha pasado medio siglo, pero aún recuerdo con detalle los establecimientos de toda Cruz Cubierta en aquellos añorados años. No puedo asimilar la actual decadencia.

    ResponElimina
  10. También había una zona casi a Cruz cubierta perteneciente al bar la pansa que era una gran heladería y horchateria atendido por señoritas muy educadas los mejores helados de frio que hemos comido en Barcelona

    ResponElimina