diumenge, 7 d’agost de 2011

GERPLEX. Plàstics i Niló. Passeig de Gràcia 34. (1955-2003)


L'arribada massiva al mercat d'articles de plàstic a la dècada dels anys 1950's va comportar l'obertura de negocis dedicats gairebé exclussivament a aquest tipus de gènere novedós, econòmic i amb tantes utilitats per a la llar. Un d'aquests negocis va ser Gerplex, una botiga on era possible trobar qualsevol novetat en el món del plàstic, així com tota mena d'articles de niló i altres fibres artificials. Tot i estar situada en el senyorivol i distingit passeig de Gràcia, la botiga Gerplex oferia preus molts raonables i econòmics en els seus productes, en vendes tant a l'engròs com al detall.
Tot i que després es van obrir noves botigues (carrer Hospital, avinguda Gaudí) i algunes sucursals fora de Barcelona (a Reus i Santa Coloma de Gramenet), la del passeig de Gràcia va ser el primer punt de venda en inaugurar-se. Era al novembre de 1955 i l'establiment va ser dissenyat per l'arquitecte Joan Gumà Cuevas. Amb el pas del temps Gerplex es convertí en una mena de petits magatzems per a la llar, que no es limitaven només als plàstics com al principi, sino que era possible trobar-hi mobles auxiliars de bany i cuina i també una assortida selecció de joguines durant les èpoques de Reis.
A començaments de la dècada dels 80's el plàstic ja havia deixat de ser una novetat. Gerplex va tenir que afrontar una suspensió de pagaments el 1983 de la qual se'n va poder sortir i la històrica botiga de passeig de Gràcia va aconseguir arribar al segle XXI fins al seu trasllat i tancament definitiu.


1955.- Així anunciava Gerplex l'obertura de la seva primera botiga a passeig de Gràcia. (Cliqueu a sobre per ampliar

2 comentaris:

  1. Gerplex va continuar existint després de 1983, ja que van poder aixecar la suspensió de pagaments. De fet, la botiga del Pg. de Gràcia va continuar existint durant força anys, fins que es van decidir a moure-la a la Rambla Catalunya, i de pas canviar-li el nom per Casa Viva, que és com es diuen actualment aquests establiments. L'última botiga amb el nom de Gerplex estava fins no fa massa a la part alta del carrer Muntaner, on l'empresa havia tingut la seva seu social.

    ResponSuprimeix
  2. Moltes gràcies per la teva informació David.

    ResponSuprimeix