dijous, 27 de novembre de 2014

BAR NEUTRAL. Calvet / Marià Cubí (1900's-2000's)


*1955.- El Bar Neutral a la cantonada de Calvet i Marià Cubí. (Foto: Fons Félix Tejedor)

Un dels bars de tapes i menjars casolans imprescindibles en la història del barri de Galvany fou el Neutral. Obert en els primers anys del segle XX, sembla que el seu nom provenia d'un intent per fer les paus entre els molts grups d'ideologies diferents i adversàries que hi feien cap. L'any 1947 l'establiment va ser refundat per la família Tejedor que va agafar el negoci. El Neutral va continuar com un petit espai de poble entre un barri cada cop més aburgesat i benestant. S'hi podia jugar al millón i formar part de la seva penya de travesses. Quan als anys 1980 aquell veïnat quedà transformat en una zona de bars que esclatava nit rera nit, el Neutral romania al seu racó com un avi esdevingut bar que vetllava discretament refugiat en la seva estretor i petitesa enmig del marasme dels nous temps. 
Com era previsible la fi de segle va precipitar la seva sentència de mort. Un hotel modern i de luxe va ocupar després aquell solar i alguns altres dels volants i el record del Neutral va quedar per la història. El Neutral va renéixer al carrer Ganduxer, però ja no era el mateix.

3 comentaris:

 1. De fet el Neutral encara existeix, quan es va enderrocar l'edifici del carrer Calvet amb Marià Cubí, el Neutral es va traslladar al carrer Ganduxer, entre Bori i Fontestà i la plaça St. Gregori Taumaturg, just davant dels jardins que ocupen el lloc de Piscines i Esports, on encara hi és.
  Salutacions
  Magda

  ResponSuprimeix
 2. Efectivament, el bar ho portava el Sr. Félix, un barcelonista de pro que vaig poder conèixer personalment i de aprop. Aquest bar era molt conegut per les seves tapes i especialmente per els seus bunyols de baccallà, anxova i xoric, una combinació única que no he trovat enlloc. El seu fill, també anomenat Félix segueisx portant el bar que ara està ubicat al carrer Ganduxer com molt bé s'indica. Era un bar de barri, del de tota la vida on ens trobavem el diumenge per parlar del que fos, amb les clàssiques tertúlies de fútbol.

  Maximus Hermes

  ResponSuprimeix