diumenge, 17 de febrer del 2019

AUTOMÓVIL SALÓN. Plaça de Catalunya 18-20. (1914-1927)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER

*1921.- Anunci de l'Automóvil Salón al programa de la temporada del Gran Teatre del Liceu. (Font: UAB)

Entre 1914 i 1927 un espai d'exposició i venda d'automòbils, que va ser conegut com Automóvil Salón, es va establir a la vorera mar de la Plaça Catalunya. Les característiques d'aquest local destacaven per la seva clara orientació a l'alta societat de l'època. Automòbils d'importació i models exclusius vinguts d'Alemanya, Bèlgica, Itàlia i d'altres països europeus, configuraven un negoci que va arrencar simplement com un lloc de trobada per als aficionats a l'aleshores emergent món de l'automòbil. 
L'ànima d'aquesta iniciativa ser l'empresari Manuel Bertrand i Salsas (1848-1911), un pes pesant de la indústria tèxtil i cotonera a Catalunya. Bertrand ja havia fundat el negoci al 1904 i va aconseguir la representació de la prestigiosa marca automobilística francesa Berliet. Malgrat morir uns anys abans de l'obertura de l'establiment de l'Automóvil Salón a a la plaça Catalunya, el seu fill Eusebi Bertrand i Serra (1877-1945) va continuar amb l'empresa. 
El primer local d'Automóvil Salón havia estat als números 50-52 del carrer de Trafalgar i va ser obert al 1913. A l’any següent es va obrir un nou espai d’exposició al número 20 de la Plaça Catalunya.


*1914.- Un dels primers anuncis apareguts a la premsa sobre l'Automóvil Salón de Plaça de Catalunya va ser aquest. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

Davant el projecte de reforma de la Casa Joan Pou per acollir la seu barcelonina de l'entitat bancària francesa Societé Générale de Banque, a finals de 1915 el local d’exposicions de  l'Automóvil Salón va establir-se a la finca número 18 de la plaça, al costat de la botiga de pianos de Ròmul Maristany.

*1915.- Botiga de l'Automóvil Salón a Plaça Catalunya 18 (Font: Revista Stadium)


*1921.- Vinyeta d'una auca dibuixada per Utrillo on es reproduia l'activitat diària d'una dona de l'alta burgesia barcelonina de l'època. La passejada amb un cotxe comprat a Automóvil Salón no hi faltava. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1922.- Els models de la marca Berliet molt presents en la història de l'Automóvil Salón

L'Automòvil Salón a la plaça Catalunya desapareix a finals de 1927. En els primers dies de 1928 la premsa ja anuncia el trasllat de l'exposició d'automòbils al número 155 del carrer de Balmes. Aquell mateix any la companyia tenia oberta una altra sucursal al número 429 de la Diagonal on s'hi exposaven camions.

*1924.- Aquell any durant la campanya de Reis les bicicletes i els projectors i les joguines per a nens de casa bé eren un clàssic a Automóvil Salón.

*1926.-  Novament publicitat durant la campanya de Reis. Aquell any s'anunciaven tota mena de joguines ciclístiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada