dimarts, 18 de juny del 2019

LA RATRAC. Pub temàtic d'esquí. Descartes 5. (1976-1998)

Agraïments a ANNA TORRAS ESCORIZA




Probablement als que no siguin habituals de les pistes d’esquí, la paraula ratrac no els digui res. En realitat, aquest mot fa referència a les màquines trepitjaneus que sobretot durant la nit tenen cura de deixar aplanades les superfícies per als esquiadors.
Amb el nom de La Ratrac es va obrir al número 5 del carrer Descartes, al barri de Sant Gervasi, molt aprop d'on aquesta via es converteix amb carrer de Sant Elies, un local d'oci i trobada per als amants de l’esport de la neu.
Havia estat obert el 23 d'octubre de 1976 promogut per dos socis: Josep López i Amadeu Roig i es presentava amb la denominació de pub-creperia amb el món de l'esquí com a referent temàtic.
Obria tots els dies de les 6 de la tarda a les 2 de la matinada. Els dijous i el diumenge eren els dies de major afluència de públic. Els dijous els grups quedaven per organitzar la sortida del cap de setmana i els diumenges n'hi havia que arribaven encara amb l'equipació i els descansos per comentar les emocions de l'esquiada.  

*1980's.- Un sotagot del local
 
Interiorment el local evocava un refugi de muntanya amb detalls molt característics: el vidre de l'entrada amb la forma d'unes ulleres d'esquiar, una làmpada feta amb unes botes i l'enginyosa cadena del bany feta amb un pal d'esquiar. L'espai era el suficientment fosc com per generar un espai íntim. Els elements decoratius mostraven pals, esquís, raquetes i d'altres icones relacionades amb l'esport de la neu. S'hi organitzaven cursets pels esquiadors i hi funcionava una borsa de material de segona mà. Els combinats i còctels de la carta es presentaven amb noms d'esport d'hivern.

*1970's.- Dues imatges de l'interior del local decorat amb motius de l'esport de la neu. (Fotos: Anna Torras)

Eren també força habituals les sessions amb projecció de diapositives i videos i van tenir força anomenada les sortides als Alps i a Baquèira Beret. No hi van faltar tampoc les visites d'alguns famosos de l'esquí com Paquito Fernández Ochoa (1950-2006), medallista d'or als Jocs Olímpics d'Hivern de Sapporo 1972.

*1985.- Sortides a esquiar als Alps organitzades per La Ratrac. (Font: Col·lecció Anna Torras)

A La Ratrac s'hi organitzaven sortides a esquiar en grup amb l'allotjament inclòs. No és d'estranyar doncs que el local aconseguís aplegar una clientela força fidel i habitual, que va permetre que es mantingués obert durant més de dues dècades, fins els últims anys abans del canvi de segle.
Després de ser traspassat, el local va portar el nom de Descartes Five. 
 

2 comentaris:

  1. La cadena del vàter era un pal d'esquí.

    ResponElimina
  2. imprescindible punto de encuentro de los amantes del esquí en Barcelona,marco una etapa inolvidable y única. La recordamos con añoranza y cariño. Gracias Retrac por los momentos vividos

    ResponElimina