divendres, 20 d’agost del 2021

CASA JAUME RÀFOLS MATA. Diagonal/Tuset. (1909-1985)

Construït per Josep Maria Sagnier i Villavecchia al 1909, aquest edifici noucentista regi i aburgesat va aixecar-se al costat Besòs de la cruïlla del carrer Tuset amb la Diagonal. Va ser el primer edifici que es va construir a la zona de l'inici del carrer Tuset, que fins a l'any 1927 no va veure com s'enlairava a  l'altra cantonada amb Diagonal la imponent Casa Balbina Mas de Miquel.

Jaume Ràfols i Mata (1857-1930) va ser un economista i polític penedesenc nascut al poble de Torrelavit. El seu fill Enric Ràfols i Martí va arribar a ser  parlamentari al congres dels diputats al 1923 i fundador del Partit Agrari Català. 

*1915.-  Vista general de l'edifici des de la Diagonal. Observi's l'estretor del carrer de Tuset pràcticament encara pendent d'urbanització. (Foto: Josep Maria Madurell Marimón)

*1910's.- Aspecte de l'entrada i la tribuna del pis principal de l'edifici. (Font: © enricsagnier.com) 

L'edifici va ser encarregat pels Ràfols a Sagnier, que era un bon amic de la família i amb el que realitzarien d'altres col·laboracions. Constava d'una planta semisoterrada. l'entresol, un pis principal en el que hi destacava una ornada tribuna a la façana de la Diagonal i tres pisos més.

A l'any 1985 la Casa Jaume Ràfols va ser enderrocada i sobre el solar resultant s'hi va aixecar un vistós edifici d'oficines, revestit de color magenta, obra dels arquitectes Federico Correa i Alfons Milà.

*2000's.- Edifici d'oficines emplaçat avui sobre el solar on hi hagué la Casa Jaume Ràfols. (Foto: Autor desconegut).

1 comentari:

  1. Hola. Sóc Pere Rovira Alemany, fill de Torrelavit i historiador local. He estudiat la vida del Jaume Ràfols i el seu germà Joan, que van donar les escoles públiques de Torrelavit al 1928, aixecades del taller de l'Enric Sagnier. Lo que no sabia es lo d'aquesta magnífica casa del Jaume. La pregunta es si aquesta nova informació la puc agafar per donar-la a conèixer al meu poble, i si les 2 fotos del edifici son publicables demanant permís o citant la font corresponent de cadascuna.
    Moltes gràcies !
    Pere

    ResponElimina