dimecres, 19 de juny del 2024

MAISON ODETTE. Plaça Catalunya 12. (1915-1917)

 MIQUEL BARCELONAUTA 

Article elaborat en col·laboració amb JOANA FRANCÈS

Agraïments a VÍCTOR OLIVA


*1915.- Il·lustració de Josep Porta i Galobart. (Font: Col·lecció privada de Víctor Oliva)

Tot i l'esclat de la Primera Guerra Mundial (1914-1918), la fascinació per la moda parisenca continuava vigent entre les classes més benestants de la ciutat i malgrat l'escenari bèl·lic en què es veia immers l'estat francès no era estrany l'obertura creixent de filials d'acreditades cases de moda de París, que veien en Barcelona un lloc segur per establir-se atesa la neutralitat espanyola a la guerra.

En aquest context, la casa Maison Odette, radicada al número 273 de la Rue Saint Honoré de París, va obrir inicialment una botiga situada al primer pis del número 18 del Passeig de Sant Joan tocant a Ali-Bei. Ben aviat però, aquest negoci requeriria d'un trasllat a un local més espaiós i dotat de més centralitat com era la Plaça de Catalunya. 

*1915.- Un dels primers anuncis de la Maison Odette, redactat en francès, quan encara tenia el seu centre de vendes en un pis del Passeig de Sant Joan. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del dia 12 de maig d'aquell any)

Els baixos de la Casa Vicens Ferrer (Plaça Catalunya/Ronda de Sant Pere) van ser el lloc escollit i el 25 d'octubre d'aquell mateix any es procedia a la inauguració de la nova botiga, de la qual la premsa de l'època en donava oportuna informació.

*1915.- Anunci de la inauguració de la botiga de Maison Odette a la Casa Vicens Ferrer. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del dia 7 d'octubre d'aquell any)


*1915.- En els anuncis es feia referència també al termini de lliurament dels models fets a mida (Font: Hemeroteca La Vanguardia). 

*1915.- Al desembre d'aquell any, la Maison Odette va ser acceptada com a membre de la Societat d'Atracció de Forasters. (Font: El Poble Català. Edició del 8 de desembre de 1915). 

*1916.- La selecció del personal era rigorosa com es despèn del text d'aquest anunci.

*1916.- La popular actriu Margarida Xirgú va ser també clienta de la Maison Odette tal i com es recull en aquest anunci. (Font: Hemeroteca La Vanguardia). 

*1916.- Anuncis de final de temporada del desembre d'aquell any. (Font: Hemeroteca La Vanguardia). 

La pista de la Maison Odette es comença a perdre al llarg de l'any 1917. Al gener se celebra una reunió de la Junta General d'Accionistes sota la presidència de Jean Faquis i al juliol s'anuncia el trasllat de les oficines al Passeig de la Duana número 19. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada