dimarts, 4 de setembre del 2012

PALAU MARCET. Façana lateral i jardí. (1890-1951)

 
*1905.-Amb el monument original a Güell i Ferrer en primer terme, veiem en aquesta imatge la façana lateral desapareguda amb vistes al jardí del Palau Marcet.

El fet que aquest edifici aculli avui el conegut cinema Comedia, ens obliga a incorporar-lo dintre de la categoria de edificis escapçats, ja que les parts exteriors realment desaparegudes són només la façana lateral i el jardí. Les façanes amb vistes al carrer i a la cantonada  Passeig de Gràcia/Gran Via continuen visibles, (molt més avui que durant els anys de la dictadura quan els grans cartells anunciadors de les pel·lícules en projecció ocupaven gran part de la superfície de la façana).  
L'original Palau Marcet fou projectat per l'arquitecte Tiberi Sabater i Carné per encàrrec de Frederic Marcet l'any 1887 i enllestit el 1890. L'edifici va ser concebut en un estil eclèctic que combinava elements neoplaterescs  i clàssics amb un aire afrancesat de notable sumptuositat. En la decoració interior hi varen participar diversos artistes (Joan Batllebò, Francesc Roig i Eduard Llorenç entre d'altres). Hi destacava la seva elegant escala a més del saló principal i la terrassa des de la que es contemplava el jardí. Amb el pas dels anys passar va ser la residència de la familia Planàs, parents de Santiago Rusiñol,  fins que després de la Guerra va esdevenir Teatre Comedia a l'any 1941 seguint un projecte de reforma de l'arquitecte Josep Rodríguez Lloveras. La idea ja era d'abans del conflicte bèlic quan el 1935 l'ermpresari d'0espectacles Josep Maria Padró es va proposar d'instal·lar-hi un teatre, però l'aixecament armat dels militars contra la República va avortar el projecte.  
Deu anys després es va construir al solar adjacent per la banda de la Gran Via l'hotel Avenida Palace. Aquest nou edifici de deu plantes va suposar la desaparició completa del jardi i de la façana que feia de mitgera, la qual havia perdut qualsevol funció amb la conversió de l'antic palau en sala de teatre primer i de cinema més tard a partir de 1960.  
La Gran Via i el centre de la ciutat van guanyar així un bon hotel, que durant molts anys va ser un dels de més prestigi de la ciutat, però al mateix temps es va perdre un racó d'una bellesa singular avui irrecuperable.

*1890's.- Imatge de la façana lateral del palau Marcet, avui desapareguda. (Foto: Arquitectura Moderna de Barcelona. Francesc Rogent i Pedrosa. Fons Històric Biblioteca ETSAB. UPC.)
 

3 comentaris:

  1. Hola! ¿teniu alguna fotografia de l'interior del palau? No en trobo cap i m'agradaria poder saber com era el palau quan encara era "palau", gràcies.
    David

    El teu blog es magnífic!

    ResponElimina
  2. Frederic Marcet era cunyat d'en Claudi Planàs president de,la companyia de ferrocariil que enllaçava Barcelona amb Port Bou. Els Planàs eren propietaris de la masia de Can Planàs al Guinardó i de Can Mascaró (desprès can Córdoba). Federic Marcet , per,la seva part, era propietari de,la finca de can Marcet a Horta, on va ser enterrat quan va morir.

    ResponElimina
  3. Tinc entès que en aquest palau hi va viure el Marquès de Marianao. En saben alguna cosa d'això ? I qui era aquest Marquès ?

    Felicitats per el blog, molt interessant.
    Gracias

    ResponElimina