dissabte, 28 de març de 2015

PERFUMERIA IDEAL. Gran Via 642 (1902-1923) i Gran Via 648 (1923-1970's)

Article elaborat en col·laboració amb ENRIC COMAS i PARER, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i FRANCISCO ARAUZ.


*1903.- Entrada i aparador de la Perfumeria Ideal (Foto: Adolf Mas / AFB)


Oberta al públic a l'any 1902 per Teodor Sánchez Illà, la Perfumeria Ideal era un establiment modernista amb una rica i espectacular decoració interior de la que destacaven els seus forjats, sostres. columnes i capitells, A l'any següent el local va ser guardonat amb el segon premi (accèsit) en el concurs d'establiments artístics que anualment convocava l'Ajuntament de la ciutat. El jurat va tenir que decidir entre aquesta botiga i el Cafè Torino de Passseig de Gràcia/Gran Via, que finalment va resultar guanyador.


*1903.- La Vanguardia del 29 de setembre d'aquell any informava de l'atorgament a la Perfumeria Ideal del segon premi del concurs anual d'edificis i establiments artístics.


*1903.- Dos fragments del veredicte del jurat publicats a l'Anuari de l'Ajuntament. (Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les)

Una dècada després l'establiment era dirigit per Antoni Alemany i hi destacava la seva secció de perruqueria per a dones i nens que figurava entre les més acreditades de la ciutat. 


*1918.- Publicitat insertada a la guia Select Guide Barcelona. (Font: Arxiu Francisco Arauz)


*1919.- Il·lustració pertanyent a un calendari publicitari de la Perfumeria Ideal. (Font: todocoleccion)

Al 1923 Antoni Alemany va obrir un altre establiment molt aprop, al número 648 fent cantonada amb Pau Claris, i al mes de juny d'aquell mateix any liquidava les existències de la Perfumeria Ideal original del número 642. S'havia consumat el trasllat del negoci.

*1923.- (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 16 de maig)


*1927.- Diploma concedit a Antoni Alemany a Paris. 

En aquesta nova ubicació la Perfumeria Ideal va mantenir-se fins entrada la dècada dels 1970's.

1 comentari:

  1. ¡Buenos días! Me ha encantado leer estas líneas de fragmentos sobre el veredicto del jurado sobre todo la descripción de la decoración más que un segundo premio parece un folleto que hoy en día utilizasen para el turismo. No me extrañaría que a pesar de no ganar se sintieran más que orgullosos de su segundo premio. Caballero pasaré más por su blog ya que hace poco que lo descubrí y de momento no tengo mucho tiempo pero volveré para conocerlo a fondo. ¡La imagen del calendario un primor! Muchas gracias por la información a portada en su blog, gracias a ella, muchos conoceremos un poquito mejor la maravillosa ciudad en la cual vivimos. Es interesante conocer el pasado para poner en valor nuestro presente. Mi más sincera felicitación.
    Reciba un cordial saludo.

    ResponSuprimeix