divendres, 2 de gener de 2015

VIVER I VENDA DE PLANTES I ARBRES JOSEP VIDAL. Gran Via / Sepúlveda / Llança. (1910's-1948)

Agraïments a JORGE ÁLVAREZ, FRANCISCO ARAUZ i EMILIO GÓMEZ FERNANDEZ

Entre els anys 1910's i fins a la construcció del Pabellón del Deporte, després dedicat a canòdrom, més de la meitat de l'illa delimitada pels carrers Sepúlveda, Llança, Gran Via i Vilamarí va ser ocupada per una frondosa massa verda que emergia rera el petit edifici de l'Editorial Araluce. Era el viver del negoci de venda de de plantes i arbres propietat de Josep Vidal que havia succedit a l'empresa Vidal y Aldrufeu.

*1921.- Una foto aèria de la plaça Espanya d'abans de l'Exposició de 1929. A l'esquerra de la imatge, dins el rectangle groc, es veu el frondós espai boscós del viver de Josep Vidal (Foto: Gaspar Claret)

*1920's.- El viver des de la cantonada entre els carrers Llança i Sepúlveda. A la dreta l'Avinguda Mistral. (Foto: Autor desconegut).


*1928.- Dos petits retalls del diari La Vanguardia on es fa referència al viver de Josep Vidal


*1930's.- Una imatge de la cantonada Gran Via / Llança captada des de la plaça de toros les Arenes. Davant del viver es pot veure l'edifici de l'Editorial Araluce.


*1930.- L'accés al viver des de la cantonada Sepúlveda/Llança indicat amb la fletxa vermella (Foto: Col.lecció Privada Francisco Arauz).


*1934.- L'espai ocupat pel viver sobre un plànol topogràfic municipal (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Durant les vigílies nadalenques era habitual veure com les famílies del barri i de més lluny hi anaven a comprar els seus arbres de nadal. S'hi accedia indistintament per dues cancel·les metàl·liques situades a Gran Via i Sepúlveda. De fet el viver ocupava tot l'espai que després va servir d'emplaçament a la Parròquia de Sant Ferran provisionalment instal·lada al Paral.lel després de la Guerra i també al Pabellón del Deporte avantpassat directe del que després fou el Canódromo Pabellón. L'inici de la construcció d'aquesta instal·lació esportiva a l'any 1948 va fer desaparèixer definitivament el viver.

1 comentari:

  1. És un article molt interessant. Per a mi ha estat molt important, vaig neixar al carrer Entença i pares i avis de tota la vida per aquí, (ja vaig explicar-t'ho Miquel)
    Me'l llegiré i llegiré un munt de vegades. Els Planell em costen una mica perquè estant del canto delparal.lel però m'encantat. Gràcies Miquel.

    ResponSuprimeix