divendres, 2 de gener del 2015

VIVER I VENDA DE PLANTES I ARBRES JOSEP VIDAL. Gran Via / Sepúlveda / Llança. (1910's-1948)

Agraïments a JORGE ÁLVAREZ, FRANCISCO ARAUZ i EMILIO GÓMEZ FERNANDEZ

Entre els anys 1910's i fins a la construcció del Pabellón del Deporte, després dedicat a canòdrom, més de la meitat de l'illa delimitada pels carrers Sepúlveda, Llança, Gran Via i Vilamarí va ser ocupada per una frondosa massa verda que emergia rera el petit edifici de l'Editorial Araluce. Era el viver del negoci de venda de de plantes i arbres propietat de Josep Vidal que havia succedit a l'empresa Vidal y Aldrufeu.

*1921.- Una foto aèria de la plaça Espanya d'abans de l'Exposició de 1929. A l'esquerra de la imatge, dins el rectangle groc, es veu el frondós espai boscós del viver de Josep Vidal (Foto: Gaspar Claret)

*1920's.- El viver des de la cantonada entre els carrers Llança i Sepúlveda. A la dreta l'Avinguda Mistral. (Foto: Autor desconegut).


*1928.- Dos petits retalls del diari La Vanguardia on es fa referència al viver de Josep Vidal


*1930's.- Una imatge de la cantonada Gran Via / Llança captada des de la plaça de toros les Arenes. Davant del viver es pot veure l'edifici de l'Editorial Araluce.


*1930.- L'accés al viver des de la cantonada Sepúlveda/Llança indicat amb la fletxa vermella (Foto: Col.lecció Privada Francisco Arauz).


*1934.- L'espai ocupat pel viver sobre un plànol topogràfic municipal (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Durant les vigílies nadalenques era habitual veure com les famílies del barri i de més lluny hi anaven a comprar els seus arbres de nadal. S'hi accedia indistintament per dues cancel·les metàl·liques situades a Gran Via i Sepúlveda. De fet el viver ocupava tot l'espai que després va servir d'emplaçament a la Parròquia de Sant Ferran provisionalment instal·lada al Paral.lel després de la Guerra i també al Pabellón del Deporte avantpassat directe del que després fou el Canódromo Pabellón. L'inici de la construcció d'aquesta instal·lació esportiva a l'any 1948 va fer desaparèixer definitivament el viver.

2 comentaris:

  1. És un article molt interessant. Per a mi ha estat molt important, vaig neixar al carrer Entença i pares i avis de tota la vida per aquí, (ja vaig explicar-t'ho Miquel)
    Me'l llegiré i llegiré un munt de vegades. Els Planell em costen una mica perquè estant del canto delparal.lel però m'encantat. Gràcies Miquel.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias, muy interesante, las fotos me impresionaron mucho. Soy italiano, vivo en Roma, pero mi madre era de Barcelona, ​​y vivió desde los años 30 hasta 1960 en este barrio, Entenca esquina Tamarit, despues se fue a Italia. Estas calles son parte de mi infancia, muchos recuerdos, los abuelos, tios y primos, mi familia... Una vez que mi tío me llevó a ver las carreras de galgos al Pabellon, ¡piensa en los recuerdos lejanos que tengo!.

    ResponElimina