divendres, 20 de febrer de 2015

MASIA CAN SANTOMÀ. Olzinelles / Plaça Màlaga.

Agraïments a MAITE MAR
 
*1930's.- Can Santomà vista des de la plaça Bonet i Muixí. 

La família Santomà era una nissaga de terratinents del barri de Sants, que havien acumulat una gran superfície de terrenys agrícoles entre Hostafrancs i l'Hospitalet. Poc a poc anaren venent les seves propietats la qual cosa facilità la urbanització d'unes zones que s'anaven poblant progressivament.
La casa pairal dels Santomà s'aixecava al carrer Olzinelles davant la plaça de Bonet i Muixí (actualment plaça de Màlaga) i l'església de Santa Maria, molt aprop de l'actual plaça de Sants.
El dia 19 de juliol de 1936 la Masia dels Santomà va ser ocupada pels revolucionaris que hi van calar foc. Per als revoltats era un símbol del poder de les classes més adinerades del barri que vivien del treball dels proletaris. Durant un any el vell edifici va romandre exposat mig enrunat i amb les parets ennegrides pel fum de l'incendi. Després va ser enderrocat.

*1936.- Estat en què va quedar Can Santomà després de l'atac dels revoltats.

*1936.-Una altra imatge de la malmesa façana de l'edifici després de l'incendi de juliol d'aquell any. (Foto: Hermini Serra Obach).


*1937.- Estat que presentaven les runes de Can Santomà en fase l'enderroc. Al fons es poden vuere les escales d'accés a l'església de Santa Maria de Sants. (Foto: Fons Unió Excursionista de Catalunya).
 

Cap comentari:

Publica un comentari