dissabte, 9 de novembre del 2019

SASTRERIA ESTANISLAU FUREST. Primera botiga. Plaça Reial 4 / Passatge Madoz 6. (1898-1917)


*1898.- Els aparadors de la sastreria i camiseria Furest poc temps després de la seva obertura.

Estanislau Furest i Roca va obrir a l'any 1898 una botiga de roba de senyor a la cantonada de la plaça Reial (número 4) amb el passatge de Madoz (número 6), el petit carrer que porta fins al carrer de Ferran. Furest era el germà del reconegut metge i homeòpata Modest Furest descobridor del Vichy Catalán a Caldes de Malavella.
Furest es va distingir des dels seus inicis com una botiga de qualitat que oferia als seus clients els millors productes tèxtils (sastreria, camiseria, sombrereria...) i de complements de moda. La plaça Reial era a finals del segle XIX, juntament amb l'entorn de la Rambla i els carrers que hi embocaven, el centre comercial per excel·lència de  la ciutat. Furest va dotar el seu establiment d'un taller annex de sastreria i als seus productes tradicionals de moda i vestir hi afegí, com a element diferenciador i de qualitat, la roba esportiva, conscient què la pràctica de l'esport constituïa una gran novetat per als que volien viure al dia en simptonia amb el progrés.    

Emplaçament exacte de la primera botida d'Estanislau Furest a la Plaça Reial (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).


*1913.- Dues imatges de la botiga de Furest a la placa Real

L'èxit i la bona acollida que la sastreria i camiseria va rebre per part de la burgesia local va comportar de plantejar-se un trasllat a l'emergent zona de l'Eixample, que poc a poc començava a consolidar-se com la nova zona noble i el nou centre de la ciutat.
Així doncs, a partir del 1917 el nou destí de Furest seria un dels baixos de la Casa Rocamora, concretament als números 12-14 del Passeig de Gràcia, entre el carrer de Casp i la Gran Via, un establiment que va arribar a ser centenari i que va tancar al febrer de 2019, assetjat per la pressió comercial de les multinacionls i grans empreses de moda que viu el centre de la ciutat. El negoci de la família Furest però, ha arribat a la quarta generació i continua en varies botigues que té a la part alta de la ciutat i en diversos centres comercials. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada