divendres, 15 d’abril del 2011

PODI PER A GUÀRDIA URBÀ (Anys 1950 - 60's)

Agraïments a CARMEN GIMÉNEZ
 
*1956.- Un urbà sobre el seu podi atén un ciutadà a la cruïlla de la Rambla amb el Pla de la Boqueria (Foto: Jaume Jorba Aulés

Element característic en l'entramat urbà de Barcelona als anys cinquanta i sexianta, aquestes plataformes elevades permetien al guàrdia urbà dirigir el trànsit des d'una alçada d'uns vuitanta centimetres sobre el nivell del carrer, la qual cosa li permetia disposar d'una millor perspectiva sobre els automòbils i els vianants.
La base d'aquesta mena de podis era de ciment i anava pintada a ratlles vermelles i blanques per facilitar-ne la identificació. Tenien una barana metàl·lica que permetia a l'agent de la circulació recolzar-s'hi i descansar ocasionalment. Ben aviat es va desenvolupar un altre model de podi, que era cobert i protegia millor al guàrdia de les inclemències del temps.
Durant la temporada de festes de Nadal era costum força arrelat en molts barcelonins deixar algun present de reconeixement i gratitud a aquests agents dels trànsit, regals que s'acumulaven a la base de la plataforma.
Eren molt caracteristics els que hi havia al mig del passeig central de la Rambla Catalunya en totes les interseccions amb els carrers que la travessaven. També sovintejaven en algunes zones de les Rambles i de les vies més cèntriques i transitades de la ciutat.
Dissortadament ens queda molt lluny en el temps aquesta figura, avui totalment desapareguda, de l'urbà que feia la seva feina sempre en la mateixa cruïlla de carrers enlairat sobre aquests podis.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada