dijous, 9 d’abril de 2015

CAFE-BAR LASAL Riereta/Aurora (1977-1982)


*1977.- L'antiga Taverna Alberto on es va establir el bar feminista LaSal.

Corria l'any 1977 quan un grup de dones feministes va decidir reformar una antiga taverna situada al bell mig del Barri Xino per instal.lar-hi el bar La Sal. Era al número 8 del carrer Riereta fent cantonada amb Aurora. Carme Cases, Montse Solà, Sat Sapaté, Maria José Quevedo i Maria Chordà van ser les promotores d'aquesta iniciativa que aviat va esdevenir una icona ciutadana de la lliuta feminista. Eren aquells uns temps d'ansietat i efervescència per recuperar les llibertats perdudes durant la llarga nit del franquisme i en aquell context la lluita per l'alliberament de la dona era també a l'ordre del dia. 
La Sal, inaugurada el 6 de juliol de 1977, no era la primera llibreria feminista oberta a la ciutat, només un mes abans s'havia inaugurat la Llibreria de les Dones al carrer Lledó. Però el projecte de La Sal era un xic més ambiciós. El local que interiorment apareixia tot pintat de color violeta, havia estat concebut com un espai-biblioteca de caràcter polivalent i autogestionat orientat al debat feminista. S'hi celebraven tertúlies, cursos, tallers i actes culturals, alguns especialment celebrats com el que va comportar la presència de la veterana lluitadora cenetista, recent arribada de l'exili, Frederica Montseny. Un altre event destacat va ser la projecció del video Boy meets Girl en el que la seva creadora, l'artista Eugènia Balcells, feia una reflexió amb imatges sobre la diferència extrema entre el rol masculí i femení en la societat capitalista. Les actives militants de la Coordinadora Feminista hi elaboraven la seva publicació periòdica Dones en Lluita.
Mantenir el local va resultar extraordinàriament difícil i aviat els problemes econòmics van fer acte de presència i van acabar provocant el tancament del bar. No obstant això La Sal va deixar una empremta inesborrable en la història del moviment femnista a Barcelona, amb un seguit de projectes i inciatives sòlides, la més destacada de les quals fou la constitució de La Sal Edicions de les Dones, un projecte editorial que va publicar una important biblioteca feminista i a partir del 1978 la popular Agenda de la Dona. L'editorial es va mantenir activa, fins a l'inici dels anys 1990's. 

*1978.- Una il·lustració d'Elsa Plaza per LaSal Edicions de les Dones

8 comentaris:

 1. Habré pasado por la puerta mil veces, pero no lo recuerdo.

  ResponSuprimeix
 2. Yo compraba las agendas

  ResponSuprimeix
 3. M'interessaria saber si podem fer servir la foto del bar feminista Lasal per tal de penjar-la a la viquipèdia.
  Us escric des de la mediateca del Raval i estem treballant en el senyalem la memòria.
  Algú em diu que hem de demanar el permís, jo crec que no perquè aquesta foto no tenia autoria.
  Si em dieu com puc posar-me en contacte amb vosaltres, ho faré. L'assumpte és important.
  Sira Domènech

  ResponSuprimeix
 4. Us vaig escriure un comentari demanant contactar-vos i no heu respòs, segueixo a l'espera. Gràcies!

  ResponSuprimeix
 5. Ninona, sisplau feu servir el correu barcelofilia@gmail.com

  ResponSuprimeix
 6. Le regalaba cada año la agenda a "mi mujer" ahora paso a menudo por delante de la Sal...ahora es un bar como muchos otros

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Pepe, cómo me alegro.
   Despues de 40 años el ayuntamiento va a colocar un recordatorio de la existencia del bar. Está al caer...

   Suprimeix