diumenge, 27 de juny del 2021

SENYOR PARELLADA. Restaurant. Argenteria 37. (1983-2021)

 



Era l'any 1983 quan Ramon Parellada, propietari de la Fonda Europa de Granollers i cap visible d'una llarga nissaga de restauradors, va emprendre l'aventura d'instal·lar un restaurant a Barcelona. Va escollir un local del carrer Argenteria, pròxim a la Basílica de Santa Maria del Mar, on anteriorment hi havia hagut una fonda, on s'oferia al client menjar, allotjament, bany i la possibilitat de comprar els passatges per sortir en vaixell cap a les Amèriques. Aquest establiment, situat als pisos superiors del restaurant, es va convertir amb el canvi de segle en l'actual Hotel Baños Orientales.

Ben aviat el restaurant del Senyor Parellada es va fer un lloc entre els establiments preferits dels amants de la cuina catalana. Els macarrons, els canalons trufats, el cap-i-pota, l'escudella i carn d'olla i l'oferta d'arrossos encapçalada per la Paella Parellada, figuraven entre els plats preferits de la clientela. Era freqüentat per molts diputats del Parlament de Catalunya que s'hi acostaven des del parc de la Ciutadella.    

El nom del local semblava provenir d'un restaurant antic i històric com passa amb Can Culleretes o les 7 Portes, però no era pas així. El nom de Parellada era just el del senyor que sovint atenia directament les taules explicant les característiques dels plats de la carta. I ell mateix explicava que aquest nom de senyor Parellada li havia posat el mateix Josep Pla quan visitava la Fonda Europa a Granollers. La mare del jove Ramon Parellada li encarregava que tingués cura de l'atenció al notable escriptor empordanès i era ell qui anomenava al jove Ramon, Senyor Parellada.  

* 2020.- Ramon Parellada al pis superior del seu restaurant. (Foto: Sergio Lainz)

El restaurant va gaudir durant tots els seus 38 anys d'història d'una gran acollida i consideració entre la societat barcelonina. La seva excel·lent trajectòria es va trencar dissortadament a causa de la pandèmia del Covid-19. Ja al 2020 el local només va poder obrir amb limitacions horàries als migdies amb els problemes econòmics que això suposava. Finalment, al març de 2021 Ramon Parellada va decidir abaixar definitivament la persiana i tornar a Granollers per ajudar a la seva germana Ada al front de la direcció de la Fonda Europa. 

* 2020.- Un dels menjadors del restaurant. L'interiorisme cuidava tots els detalls i permetia menjar en una atmosfera d'intimitat.

1 comentari: