EL MURAL CONTRA LA SIDA DE KEITH HARING. 2014

 


Keith Haring (1958-1990) va visitar Barcelona l'any 1989 quan ja estava malalt de sida en fase avançada. L'artista nordamericà va voler oferir a la ciutat una de les seves últimes obres en clara alusió a la cruel malaltia que l'estava consumint. A la plaça Salvador Seguí, al centre del Barri Xino, Haring va pintar, el dia 27 de febrer d'aquell any, un mural amb pintura vermella que titulà Tots junts podem aturar la sida. Curiosament estava situat al bell mig d'un dels nuclis històrics de prostitució de la ciutat: el carrer Robador. Algun propietari d'algun bordell de la zona fins i tot es va queixar de que el mural despertava en els clients la por a contraure la sida. En el mural, de 33 per 2 metres, pintat sobre un pla inclinat, hi eren representades diverses maneres de quedar infectat per la malatia i en un dels extrems hi figurava en castellà la frase "Todos juntos podemos parar el sida". Haring el va pintar en menys de cinc hores i va morir dotze mesos després als 32 anys. El mural va patir aviat la degradació de la zona i va desaparèixer poc després d'un any amb les obres de reurbanització la plaça on ara hi ha la nova Filmoteca i el seu entorn.  
L'any 1996 el MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona) va recuperar l'obra i amb una plantilla va reproduir-lo a la paret que hi ha al costat del museu, a la part del darrera de les cases del carrer Joaquín Costa cantonada Ferlandina. Només dos anys després, el mural de Haring va ser retirat i en el seu lloc, una mica més enlairat, s'hi va col·locar un altre mural de ceràmica d'Eduardo Chillida.
No obstant això, se'n va conservar la plantilla i la propietat de l'obra, i finalment al febrer de 2014 el mural va tornar a ser reproduït a la plaça Joan Coromines.
 
*1989.- Haring al costat del mural original a la plaça de Salvador Seguí. (Foto: Silvia T. Colmenero. La Vanguardia)

*1996.- El mural reproduit al costat del MACBA.

*2014.- Treballs de recuperació del mural original de Haring a la paret de l'accés a la plaça de Joan Coromines del costat del MACBA (Foto: Raval Cultural).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada