dissabte, 2 d’abril del 2011

CASA GRALLA. Portaferrissa (1518 - 1856)

*1855.- Una de les poques fotografies que es conserven de la casa Gralla poc abans de ser enderrocada. (Foto: Arxiu Huertas)


Tot i que els origens d'aquesta casa es remunten al segle XIV, fou mossèn Miquel Joan Gralla qui la va fer reformar i ampliar entre els anys 1516 i 1518, embellint la façana i incorporant-hi un pati annex envoltat per un claustre de dos pisos. Alguns historiadors atribueixen a Damià Forment la direcció de les obres.
La Casa Gralla era un edifici monumental amb façana d'estil plateresc situada al tram final de la Portaferrissa tocant a la petita plaça de la Cucurulla. Era considerat un dels palaus més elegants i senyorials de la ciutat. L'edifici va passar amb els anys a ser propietat dels ducs de Medinaceli que el van enderrocar el 1856. No obstant, algunes pedres havien estat conservades i guardades i part del pati i el claustre varen ser reconstruits a Sant Gervasi. Anys més tard es van tornar a desmuntar, però es van conservar unes 500 pedres que amb el temps van anar passant a mans de diversos particulars, fins que l'empresari alemany Herbert Gut, propietari de l'empresa Prosegur, va comprar el claustre en un antiquari de Mijas (Màlaga) i el va tornar a muntar en la seu de la seu negoci a la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat.
L'enderroc de la casa Gralla va permetre obrir el carrer del Duc (abans Duc de la Victòria), que uneix Portaferrissa amb Canuda. El lloc on s'aixecava aquest edifici es avui ocupat i recordat per la galeria comercial Gralla Hall especialitzada en botigues de moda jove.

Detall de la porta d'accés a la Casa Gralla al carrer de la Portaferrissa

4 comentaris:

  1. molt bona aquesta entrada i molt interessants les fotos. Buscant informació sobre la torre xifré avui també desapareguda, he anat a parar a la Casa Gralla, donat que en Josep Xifré va voler comprar la façana principal de la casa per bastir la seva torre al Guinardó.

    ResponElimina
  2. Al la part del darrera i desembocant a Canuda hi havia el carreró Gralla.

    ResponElimina
  3. Al la part del darrera i desembocant a Canuda hi havia el carreró Gralla.

    ResponElimina
  4. Mai sentit parlar ni vist amb planos aquest carreró amb el nom insignia de la casa senyorial
    Avui en dia la escultura de La gralla, ha desaparegut.
    La meva familia hi ha viscut de lloguet d'in pis, des de l'any 1934. I e ara queda un element de la 3era generació el meu germà.
    La fin a, aleshores propietat de Josep Jover, banquer.Que tambè hi va aportar reformes internes.
    Malgrat l'enderroc de la primera construcciò i tantes absurdes reformes , encara ès una casa i edifici de categoria.

    ResponElimina