dijous, 7 de juliol de 2011

OBRADOR DE GAUDÍ a la Sagrada Família. (1887-1936)


*1890's.- L'obrador a finals del segle XIX.


En aquest interessant video, procedent del web del Temple Expiatori de la Sagrada Familia (http://www.sagradafamilia.cat/), s'hi pot veure un recorregut pels diferents espais de l'edifici de l'obrador il·lustrat amb fotografies de l'època

Aquest petit edifici, situat a la cantonada Sardenya / Provença, va ser projectat pel propi Antoni Gaudí i tenia diverses funcions. A banda d'estudi, era també magatzem, taller i acollia també el dormitori de l'arquitecte. De fet, va ser l'habitatge on Gaudí va viure els últims anys de la seva vida al costat del temple, abans de morir tràgicament a conseqüència d'un atropellament per un tramvia que va patir a la cantonada de la Gran Via amb el carrer Bailèn l'any 1926.
A l'obrador i les seves diverses dependències s'hi emmagatzemaven totes les maquetes, models i figures de guix, així com els plànols i esbossos que l'arquitecte reusenc va realitzar de la Sagrada Família. El juliol de 1936 l'edifici va patir l'assalt dels extremistes antifeixistes. El taller-obrador fou incendiat i malauradament es va perdre molta documentació sobre el projecte del temple.
Acabada la Guerra Civil l'edifici va ser refet però ja s'havien perdut o malmès moltes de les seves parts originals i fou habilitat com a despatx parroquial i oficines de la Junta Constructora del Temple.
Recentment (juny 2011) una part de l'edifici ha estat enderrocada per deixar l'espai necessari per començar a aixecar una de les sagristies del temple segons el projecte de Gaudí. Els elements originals de la part enderrocada han estat conservats. Caldrà veure si es realitza alguna reconstrucció del conjunt, com ja es va fer anys enrera amb l'edifici de sostre ondulat de les escoles, i a quina zona s'ubicarà.

*1920's.- L'obrador des de la cantonada Provença/Sardenya.

Quema del obrador de Gaudí, 19 de julio de 1936
*1936.- La densa columna de fum que es va formar el dia de l'assalt i incendi de l'edifici de l'obrador.

1 comentari: