dilluns, 23 de febrer de 2015

TEMPLET ORIGINAL DE L'EDIFICI D'HABITATGES AVDA. MISTRAL / PARAL·LEL (1930-1940's)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ

*1931.- L'esvelt edifici de la cantonada d'Avinguda Mistral (aleshores Passeig de la Creu Coberta) amb Paral·lel

L'apassionant exercici de mirar i comparar detalls de fotos antigues de la ciutat ens porta sovint alguna sorpresa agradable. L'edifici que tanca el triangle de la cruïlla de l'avinguda Mistral amb el Paral·lel va ser enlairat a finals dels anys 1920's coincidint amb el trasllat dels encants de la Fira de Bellcaire a la Plaça de les Glories i la urbanització definitiva del passeig de la Creu Coberta, nom anterior de l'avinguda Mistral, un cop eliminades les barraques del Carboner que van permetre l'arribada del carrer Vilamari fins al Paral·lel. Tot plegat sota l'eufòria ciutadana que representava la inauguració de l'Exposició de 1929 a Montjuïc.
L'esmentat edifici d'habitatges, obra de l'arquitecte Josep Pujol, és d'una gran esveltesa, especialment al vèrtix on presenta una façana en corba que arriba a tenir planta baixa i deu alçades més a les que calia afegir una onzena sota un templet de cúpula arrodonida suportada per columnes.
Aquest templet va desaparèixer al cap d'una dècada i les columnes van ser subtituïdes per uns petits pinacles que marcaven el límit superior de l'àtic arrodonit que corona l'edifici tot privant-nos del elegant remat original noucentista.

*1930.- L'edifici en construcció abans de ser rematat amb el templet (Foto: Col·lecció privada Francisco Arauz).

*1930/1940's.- Dues imatges captades des de punts similars ens mostren el canvi experimentat en la part superior de l'edifici de Paral·lel /Avinguda Mistral. La superior quan el templet encara estava en obres.

3 comentaris:

 1. Chico, me dejas sorprendido.
  Ni idea y vivo detrás. También decirte que soy del 53.
  esta entrada la pondré dentro de una temporada en un antes y después.
  Me gusta y me llama la atención.
  Decirte que en Av Mistral /Calabria, lado montaña, también ha habido un sobre techo que hace una temporada quitaron por motivos de seguridad.
  tengo alguna foto que te enviaré, pero eso duró desde el 70 al 13

  ResponSuprimeix
 2. arquitecte Josep Pujol, 1928/29

  (Valentí, vptmod.blogdpot.com)

  ResponSuprimeix
 3. Hermosa avenida la del Paralelo.
  Hoy bastante dejada, hay que caminar mas por ella y disfrutar de sus cafes.

  ResponSuprimeix