dissabte, 23 de juny del 2018

VENDA DE LLET DE SOMERA. Robador 49. (Segle XIX-1920's)


L'Esquella de la Torratxa (1915) 
 
*1893.- Un dels primers anuncis publicats a premsa sobre l'existència d'abonaments per comprar de llet de somera a l'establiment del carrer Robador. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
 
Al número 49 del carrer  Robador, gairebé a tocar del carrer Sant Pau, hi hagué des del segle XIX fins al primer quart del segle XX un establiment de venda de llet de burra, del que han arribat als nostres dies diferents documents que expliquen la seva existència. 
Més enllà del mite derivat dels egipcis i Cleòpatra que la llet de somera proporcionava bellesa als que la consumien, el cert és que se li atribueixen propietats per a la curació dels malalts tísics. També com a remei terapèutic per als nens febles de salut quan s'enretirava la llet de les seves mares. Això explica perquè el seu preu era notablement superior al d'altres tipus de llet procedents d'altres animals com la cabra, l'ovella o la vaca.
El servei de burres de llet consistia a conduir les someres fins a la porta de casa del client o malalt, per tal que algun familiar pogués estar present en el moment del munyir l'animal i així evitar les falsificacions. Les estafes sembla que eren freqüents a la vista de determinada publicitat que advertia d'aquest perill als consumidors. El quartillo i el mig eren les mesures de capacitat per identificar el volum de llet munyida.
La imatge de grups de someres conduïdes per un munyidor van fer-se habituals als carrers de la ciutat.

Un grup de tres someres amb el munyidor o burrero darrere. Es pot observar que l'home porta a la mà el recipient amb què es mesurava la quantitat de llet extreta a les burres. (Font: D'ací i d'allà. 1929).
 
Un anunci de l'establiment de Robador 49, amb el que s'advertia als clients de la possibilitat de ser estafats amb la venda de llet de somera. (Font: El Diluvio. 1892).
 
Les someres de Robador 49 duien un cobertor vermell amb el nom de l'establiment per poder ser identificades. A la imatge un grup de tres amb el burrero baixant per la Rambla. (Font: Blog Rails i Ferradures. Autor desconegut)
  
Entre les aplicacions que tenia la llet de burra hi havia aquest producte, presentat en forma de pastilles contra el mal de pit, que s'elaborava a la farmàcia del doctor Andreu. 
 
Del negoci de les burres de llet del carrer Robador 49 se'n perd la pista als anys 1920's. Després de la publicació d'un anunci a la premsa, que posava a la venda el local de Robadors 49, el negoci reapareixia en un altre anunci de 1922 amb un curiosa i contundent frase: "Padecer por querer es un retroceso"
*1920.- El negoci de les burres de llet de Robador 49 a la venda. (Font: Hemeroteca La Vanguardia). 
 
*1922.- Últim anunci trobat de les burres de llet de Robador 49. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada